Deutsch English
  Nyitólap  >>  Békés  >>  Körösladány

Körösladány

Ez a szép természeti környezetben fekvő község közel ezer éve lakott. A település a XIII. sz. elejétől 500 éven keresztül a Nadányi család birtoka volt. A törökök kiűzése után a Harruckern család, s ezt követően a Wenckheim család tulajdonába került.

Körösladány nagyközség a Kelet-Magyarország északi és déli részét összekötő 47-es főút és a Sebes-Körös találkozásánál fekszik. A község területének északi részén torkollik a Sebes-Körösbe a Berettyó. Miután keresztülszeli a falut, Hármas-Körösként folytatja útját a Tisza felé.

Tiszta vizű folyóink kiváló élőhelyet teremtenek a halállomány számára. Az apróvadban és természeti értékekben gazdag határ sok városi és külföldi turista számára jelent gondtalan kikapcsolódást és szórakozási lehetőséget.

Községünk legfontosabb látnivalói: Wenckheim kastély (1803); református templom (1776); római katolikus templom (1822); I. világháborús emlékmű, Kallós Ede alkotása, 1928-ban avatták fel, ahol a díszvendég József főherceg volt; Wenckheim család sírboltja; Körösladányi duzzasztómű.

Körösladány 2002. évi nagyrendezvényei:

05. 01.Ifjúsági sportnap
06. 04. - 06. 07.VII. Körösladányi napok
09. 14.Sárréti Agrárnapok (szüreti mulatság)
12. 22.Ladányi karácsony

 
NyitólapBékés |
A harmadik évezred küszöbén  -  DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓ