Deutsch English
  Nyitólap  >>  Békés

Békés megye
Gasztronómiai kirándulás

Mályvádi vadlakoma Gyulán

A vadlakoma ötlete a Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny apropójából jött létre. 1998-ban Prohászka Béla a Vadételek Királyi Mestere címet szerezte. Az V. Szervizkupán a versenykiírásban egy kort kellett meghatározni, tapasztalatok révén mi Mátyás király korát választottuk. A Szervizkupán a szálloda csapata II. helyezést ért el. Néhány korabeli étel: Libamájpástétom fenyőnek magjával, Tárkonyos vadragu leves erdőn szedett illatos gombával és libatepertős galuskával, Gerlének legnemesebb része tikmonnyal töltve, Mátyás király kedvencei nyársra húzva, étekvégi fogásnak kalácsok, perecek, bélesek. Hunyadvári József volt a ceremóniamester, a vendégek (10 fős családok) a nemesi címerek alatt fogyasztották el a lakomát. A szálloda termei a Mályvádi erdő hangulatát idézték.

Időutazás koktéljával kezdődött. Az időutazáshoz a vendégeknek mézes pálinkával segítettünk. A menü részeként az ételek sorát előételként kenyértésztában sült szarvasmájpástétom nyitotta, cipóban tálalt tárkonyos tikfia leves, rozmaringos berbécs csülök kölödörrel, kardon sült finomságok. Étek végi fogások: Malosaszőlős túros batyu, gyümölcsök a napsütötte Itáliáról és a szép kerek Magyarországról. Italok: Tokaj vesszejének nektárja, forrásvíz, komlónak leve. A vadlakomát azóta minden évben megrendezzük csoportok és kongresszusok részére egyaránt.

Invitáló szép üzenet:

Rigi hagyományok felelevenítésének alapján,
Az Magyarok Nemzeti Gasztronómiai Szövetsíge,
És az szállásadó, HUNGUEST HOTELS RT. vezetíse,
Az gyulai Erkel Hotel Fortunátus éttermibe,
Egy Lan-Guszta produkció keretíve,
Invitáljuk Önt és az kedves jó családját,
Hogy vegye le nálunk, kicsinykét kabátját!
Okot ad rá a múlt, egy híres vacsorája,
Mátyás és Beatrix mennyegzői lakomája.
Az étkek leírását az deák, most sorba tegye,
Hogy az vendíg azt, nehogy fordítva egye:
Ételek-Italok:
Azt, hogy hanyan gyünnek, számszerint jelezze,
Ellátásukat főszakátsunk, kellőképp fedezze.
Kérdés még az is, korhű gúnya, netán kéretik?
Adunk leánnak, asszonnak, úrnak, ha méretik!
Számít Önre az királyi konyha, oly halandó népe,
Invitáló levelünknek, kézjelünk a vége


Kisködmön Étterem

Az étterem története 1989-ig nyúlik vissza. 1987, 1988, 1989-ben az ország 10 legjobb éttermei közé választották. 2000-ben változatlan tulajdonossal és személyzettel hagyománytisztelő magyar étteremmé született újjá. A neve Kisködmön Étterem lett. Berendezése és hangulata az 1800-as évek hangulatát idézi. A felszolgálók korhű népviseletben és magas színvonalon dolgoznak. Az éttermi dekoráció a tulajdonos, Jalecz Lajos néprajzi gyűjtőmunkájának eredménye. Az ételek a múlt század és a század eleje egyszerű paraszti receptjei szerint készülnek. Alapanyagai igazi "Hungaricum"-ok, mint pl. a rackajuh, szürkemarha, mangalica disznó. A felszolgált borok (54 féle) az ország legjobb borvidékeiről és azok legjobb borászaitól származnak.
Az étterem a párizsi központú "CHAINE des ROTISSEURS" gasztronómiai világszervezet tagja.

 
Nyitólap |
A harmadik évezred küszöbén  -  DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓ